Ralf Beck och Pontus Olgrim i Raoul Wallenberg, Teater InterACT

Raoul Wallenberg – också du kan göra skillnad

En rapp dialogdriven föreställning om civilkurage baserad på verkliga händelser.

Denna föreställning, som ligger nära det autentiska, undersöker den makt varje människa besitter när hon väljer att inte bara bära vittnesbörd, utan att handla. Om detta vittnar de tiotusentals som överlevde Förintelsen till stor del tack vare en enda man.

Med risk för sitt eget liv åkte Raoul Wallenberg till Budapest med uppdraget att rädda så många judar som möjligt från en säker död. När de märktes med den gula stjärnan, skyddade han dem bakom det gula och blå i den svenska flaggan; när de tvingades ombord godsvagnarna med destination förintelseläger klättrade han också ombord och drog ned dem från vagnarna igen.

Raoul Wallenberg - också du kan göra skillnad, en föreställning av teater interACT

Syftet med föreställningen är att belysa en man vars heroiska gärningar i Sverige märkligt nog är relativt okända. Vi vill också, via Raoul Wallenberg, lyfta fram att alla, oavsett vem de är och vilken bakgrund de har, kan göra skillnad.

Formen för föreställningen är, till synes, baserad på ett populärt intervjuprogram, Här är ditt liv. Men allt är inte som vanligt, som på TV. Vi får, förutom Raoul själv, träffa närstående, diplomater, nazister, personer som räddats av Raoul, Adolf Eichmann, sovjetiska soldater mfl..

 • Fakta om föreställningen Raoul Wallenberg
  • Tidslängd: 45 minuter
  • Genre: drama
  • Tema: civilkurage, erik och mänskliga rättigheter
  • Lämplig för: barn från 12 år och uppåt + vuxna
  • Arbetsmaterial: utförligt material om etik, moral och civilkurage ingår